Genvindingsprojektet Flevoland
Fra Zuiderzee til IJsselmeer
Genvindingsprojektet, der startede i 1924 og førte til oprettelsen af IJsselmeer-søen, var et enormt projekt. Først blev den 2,5 kilometer lange diget Amsteldiepdijk bygget mellem fastlandet Nordholland og øen Wieringen, derefter blev Afsluitdijk diget bygget. I 1932 blev den afsluttet, og Zuiderzee (Sydhavet) var blevet IJsselmeer-søen.
Den nye provins Flevoland
I de følgende årtier blev flere og flere områder genvundet. Noordoostpolder blev oprettet først, derefter blev øerne Urk og Schokland forbundet med fastlandet. Først da begyndte arbejdet med at genvinde Østlige Flevoland for at skabe en afsætningsmulighed for den overbefolkede Randstad by. På denne måde blev den 12. provins Holland, Flevoland, lidt efter lidt født.
Sænket skat
Et særligt aspekt ved genindvindingen af Flevoland er det faktum, at der i løbet af projektet blev afdækket hundreder af skibsvrag. Den tidligere Zuiderzee havde altid set meget skibstrafik, og mange af de skibe, der gik tabt i disse dage, blev nu genopdaget. Som et resultat er Flevoland en af de største "tørre" skibskirkegårde i verden. Ikke færre end 435 skibsvrag, der tilsammen indeholdt næsten 33.000 genstande, blev fundet fra 1200 til 1900.
Batavialand
Hvis du ønsker at få en god idé om denne unikke landvindingsproces, er Batavialand et godt sted at besøge! En stor samling af objekter, dokumenter, kort, videoer, maskiner og værktøjer giver dig mulighed for at opdage historien om disse unikke projekter. For børn er der præsentationer, hvor de kan forestille sig digerbyggere, arkæologer eller låsevogtere og lære, hvordan hollænderne har kontrolleret vandet i århundreder.